Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και τον γυναικολογικό καρκίνο με την μικρότερη προβολή και ενημέρωση. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η θνησιμότητα σχετιζόμενη με τον καρκίνο του ενδομητρίου αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Σε μια προσπάθεια επαρκούς ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης, η Παγκόσμια Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας, καθιερώνει το 2023 για πρώτη φορά, τον Ιούνιο ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, συναντήσαμε τον Δρ. Αναστάσιο Τρανούλη, Πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο (RCOG/ESGO) στα διεθνούς φήμης Pan-Birmingham Gynaecological Oncology Centre και Basingstoke Peritoneal Malignancy Institute, ο οποίος μας μίλησε για τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων αλλά και για τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής και της τεχνικής του λεμφαδένα-φρουρού.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο των ωοθηκών

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των ωοθηκών και αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να ενημερωθούμε για όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα τη σημασία της πρόληψης. Με αφορμή την σημερινή ημέρα συναντήσαμε τον Δρ. Αναστάσιο Τρανούλη, πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο (RCOG/ESGO) στα διεθνούς φήμης Pan-Birmingham Gynaecological Oncology Centre και Basingstoke Peritoneal Malignancy Institute, ο οποίος μας μίλησε για τα όπλα που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική φαρέτρα τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς την αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Τρανούλης, πρόκειται για μια μάχη που με σωστή ενημέρωση και με την εμπέδωση της κουλτούρας πρόληψης στα θέματα υγείας μπορεί να κερδηθεί, καθώς η διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια όχι μόνο εγγυάται σημαντικά καλύτερα ποσοστά επιβίωσης, αλλά παράλληλα μας προσφέρει και τη δυνατότητα θεραπευτικών επιλογών που δεν αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ενδομητρίωση: Η μάχη με την νόσο μπορεί να κερδηθεί 

O Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση και αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να ενημερωθούμε για όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της προσωποποιημένης αντιμετώπισης. Στο Prestige Pafos συναντήσαμε την Δρ. Δήμητρα Γεωργίου, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, με εξειδίκευση στην ενδομητρίωση και την ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική και ρομποτική) χειρουργική, τ. Διευθύντρια του Chelsea & Westminster Hospital του Λονδίνου, η οποία μας μίλησε για τα όπλα που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική φαρέτρα τόσο ως προς την διάγνωση όσο και ως προς την αντιμετώπιση της νόσου.