Τεχνική λεμφαδένα-φρουρού στον καρκίνο ενδομητρίου

Τι είναι ο λεμφαδένας-φρουρός ;

 

Ορίζεται ως ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται λέμφο από τον όγκο και, επομένως, έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι προσβεβλημένος επί λεμφαδενικών μεταστάσεων. Δεν είναι απαραιτήτως ο πλησιέστερος ανατομικά.

 

Πώς εντοπίζεται ο λεμφαδένας-φρουρός στη διάρκεια του χειρουργείου;

 

Για τον εντοπισμό του λεμφαδένα-φρουρού στον καρκίνο του ενδομητρίου, χρησιμοποιείται η φθορίζουσα χρωστική πράσινο της ινδοκυανίνης (indocyanine green - ICG), η οποία χορηγείται σε συγκεκριμένες θέσεις του τραχήλου της μήτρας πριν ξεκινήσει η χειρουργική επέμβαση και ενώ η ασθενής είναι σε αναισθησία. Ο λεμφαδένας-φρουρός δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι και είναι αδύνατον, λοιπόν, να αφαιρεθεί σε ανοιχτό χειρουργείο ή με απλό σύστημα λαπαροσκόπησης. Απαιτείται η χρήση ειδικής κάμερας που να τον αναγνωρίζει. Αυτό διασφαλίζεται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική με τη χρήση της ειδικής κάμερας Rubina και τη ρομποτική χειρουργική με το σύστημα DaVinci Xi, λόγω της ενσωματωμένης κάμερας Firefly που διαθέτει. Με τη χρήση των ανωτέρω συστημάτων ο λεμφαδένας-φρουρός γίνεται εύκολα διακριτός, στη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς χρωματίζεται πράσινος, και αφαιρείται εξολοκλήρου.

 

Τι επεξεργασία απαιτείται μετά την αφαίρεση του λεμφαδένα-φρουρού ;

 

Μετά την αφαίρεσή του, ο λεμφαδένας-φρουρός επεξεργάζεται με ειδικό τρόπο (ultra-staging), με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ακόμα και μεταστάσεις με τη μορφή μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων.

 

Σε περίπτωση αρνητικού λεμφαδένα-φρουρού θα χρειαστώ ριζική λεμφαδενεκτομή ;

 

H απάντηση είναι όχι. Η παρουσία νόσου στον λεμφαδένα-φρουρό είναι αντιπροσωπευτική της λεμφαδενικής διασποράς σε αυτήν την περιοχή. Όταν ο λεμφαδένας-φρουρός είναι είναι αρνητικός τότε και οι υπόλοιποι λεμφαδένες θεωρούνται αρνητικοί.

 

Σε περίπτωση θετικού λεμφαδένα φρουρού θα χρειαστώ ριζική λεμφαδενεκτομή ;

 

H απάντηση είναι όχι. Ο ρόλος του λεμφαδένα-φρουρού ή της ριζικής λεμφαδενεκτομής έιναι η ανίχνευση πιθανών μεταστάσεων στους επιχώριους λεμφαδένες και τον σχεδιασμό της επικουρικής θεραπείας. Επιπλέον, η σύγχρονη βιβλιογραφία έδειξε πως αυτές οι επεμβάσεις δεν σχετίζονται με μεγαλύτερη επιβίωση.

 

Γιατί να προτιμηθεί το πρωτόκολλο ανίχνευσης του λεμφαδένα-φρουρού στον καρκίνο ενδομητρίου;

 

H τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τις εκτεταμένες ριζικές λεμφαδενεκτομές. Μέσω της ειδικής παθολογοανατομικής επεξεργασίας διαγιγνώσκονται περισσότερες μεταστάσεις στους λεμφαδένες, παρά το γεγονός ότι αφαιρείται μικρότερος αριθμός τους. Με άλλα λόγια, αυξάνεται κατά πολύ η ακρίβεια στη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ περιορίζονται οι επιπλοκές της. Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού, αυξάνουμε πολύ την ακρίβεια στην ανεύρεση μεταστάσεων, μειώνουμε το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και προφυλάσσουμε τις ασθενείς μας από επιπλοκές που μπορεί να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους, όπως το λεμφοίδημα. Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού πραγματοποιείται κυρίως λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δίνοντας τη δυνατότητα της ελάχιστης παραμονής στο  νοσοκομείο.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ή λαπαροσκοπικής ανίχνευσης του λεμφαδένα-φρουρού ;

 

  • Αποφυγή άσκοπων επεμβάσεων ριζικών λεμφαδενεκτομών

 

  • Βελτίωση της συχνότητας ανίχνευσης των λεμφαδενικών μεταστάσεων

 

  • Αφαίρεση μικρού αριθμού λεμφαδένων

 

  • Χρήση μικρών τομών και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

 

  • Ακριβής ανίχνευση στο 99% των περιπτώσεων

 

  • Μείωση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας

 

  • Μείωση επιπλοκών όπως λεμφοίδημα, λεμφοκήλη και δυσλειτουργία πυελικών νεύρων

 

  • Μείωση του τραύματος των ιστών, της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου και γρήγορη επούλωση

 

  • Βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης

 

  • Ιδανική για παχύσαρκες γυναίκες, για τις οποίες υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην περίπτωση συστηματικής ριζικής λεμφαδενεκτομής

 

Ποιος εφαρμόζει την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού ;

 

Η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από διαπιστευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο με εξειδίκευση σχετική με αυτήν την σύγχρονη θεραπευτική τεχνική και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι Πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) και πιστοποιημένος στην Ρομποτική Χειρουργική από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (European Society of Robotic Gynaecological Surgery - SERGS). Έχει επίσης μετεκπαιδευτεί στην Κυτταρομειωτική Χειρουργική με Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (HIPEC) για την χειρουργική αντιμετώπιση του Ψευδομυξώματος και της Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης.

 

Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου Γυναικολογικού Καρκίνου. Είναι επίσης πιστοποιημένη στη Ρομποτική Χειρουργική με τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρεία Intuitive.

 

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιατρούς με αναισθησιολόγους της δικής τους επιλογής για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery πραγματοποιούν τις χειρουργικές επεμβάσεις ως ομάδα, ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς τους.