Διαταραχές Κύκλου & Εμμήνου Ρύσεως

 

 

 

 

Τι είναι οι διαταραχές περιόδου;

 

Οι διαταραχές της περιόδου είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα αναζητά τη βοήθεια του γυναικολόγου. Ως διαταραχές περιόδου ορίζουμε χαρακτηριστικά της περιόδου όπως:

  • Μεσοκυκλική αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο
  • Συχνότητα κάτω των 20 ημερών ή άνω των 35 ημερών
  • Διάρκεια πάνω από 7 ημέρες
  • Διάρκεια και η συχνότητα αλλάζει συνεχώς
  • Έκκριση μεγάλων ποσοτήτων αίματος κατά τη διάρκεια της
  • Μη έναρξη της μέχρι και τα 18 έτη
  • Υπερβολικό πόνο κατά τη διάρκεια της
  • Έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που μπορεί περιλαμβάνει απότομες αλλαγές στη διάθεση, μυϊκό ή αρθρικό πόνο, πονοκεφάλους, κοιλιακό πρήξιμο, κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνίες, κόπωση και ακμή

 

Ποια είναι τα πιθανά αίτια διαταραχών περιόδου ;

 Ποια είναι η αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου ; 

 

Οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχές περιόδου σπάνια χρειάζονται θεραπεία, καθώς προέρχονται από παροδικά γεγονότα και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ο ιατρός να συστήσει η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ιδίως της παύσης εξαντλητικών διαιτών ή την έναρξη διατροφικού προγράμματος, της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ και διακοπής του καπνίσματος και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης. Επιπλέον, συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρό και ο επανέλεγχος της κατάστασης της υγείας μετά από μερικούς μήνες και συστηματικά στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου.

 

Η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών των διαταραχών περιόδου είναι σε κάθε γυναίκα που βιώνει τις βιώνει για πάνω από 3 μήνες. Κατά την κλινική εξέταση, ο ιατρός θα συνυπολογίσει όλους τους ιατρικούς και εξωτερικούς παράγοντες, ώστε να συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονολογικές αιματολογικές εξετάσεις, τεστ εγκυμοσύνης, κολποσκόπηση, γυναικολογικό υπερηχογράφημα ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ιστολογικές εξετάσεις (βιοψία) της μήτρας και του ενδομητρίου, για να αποκλεισθεί η παρουσία προκαρκινικών αλλοιώσεων.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery θα σας προσφέρουν την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τα αίτια των διαταραχών περιόδου, θα σας συστήσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και θα σας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της διάγνωσης και τυχόν θεραπειών.