Εμμηνόπαυση

 

 

Τι ορίζεται ως εμμηνόπαυση ;

 

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσιολογική διακοπή της εμμηνόρροιας στην ζωή της γυναίκας. Είναι ένα φυσικό γεγονός που εμφανίζεται στις γυναίκες όταν ο οργανισμός αρχίζει να μειώνει την παραγωγή ορμονών σχετικών με την αναπαραγωγή, όπως τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. 

 

Τι είναι το Κλιμακτηριακό Σύνδρομο ; 

 

Το κλιμακτηριακό σύνδρομο (κλιμακτήριος ή περιεμμηνόπαυση) αποτελεί μία περίοδο διάρκειας 1-5 ετών, η οποία προηγείται της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για τη μεταβατική περίοδος από την κυκλική παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών στην πλήρη παύση της λειτουργίας του ωοθηκικού ιστού. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, το γυναικείο σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, διαπιστώνεται μια μείωση της διάρκειας του κύκλου κατά 2-5 ημέρες και διαλείπουσα ωοθηκική λειτουργία. Έτσι λοιπόν, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικά γεγονότα, όπως η εφηβεία, που συνοδεύονται από συμπτώματα, τα οποία αποτελούν το κύριο αίτιο ταλαιπωρίας των γυναικών που τη βιώνουν.

 

Πότε παρουσιάζεται η εμμηνόπαυση ;

 

Συνήθως, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 45 και 55 ετών, ενώ  στην Κύπρο η μέση ηλικία εµµηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Ωστόσο, περίπου 1 στις 100 γυναίκες μπορεί να βιώσει πρώιμη εμμηνόπαυση, ακόμα και πριν τα 40 έτη, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε:

 Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ;

 

Συχνά συμπτώματα, τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται και μερικά χρόνια μετά την άφιξη της εμμηνόπαυσης, είναι τα εξής:

 

 • Εξάψεις
 • Αυπνία
 • Νυχτερινή εφίδρωση
 • Πόνος, φαγούρα ή ακαμψία στις αρθρώσεις
 • Μείωση της μυϊκής μάζας
 • Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια (άγχος, κατάθλιψη, κυκλοθυμικότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις ασχολίες, κ.ά.)
 • Κολπική ξηρότητα
 • Δυσφορία ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Προβλήματα μνήμης και προσοχής
 • Πονοκέφαλος
 • Ταχυπαλμίες
 • Συχνές ουρολοιμώξεις

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της εμμηνόπαυσης ; 

 

Η διάγνωση της εµµηνόπαυσης γίνεται όταν έχουν περάσει 12 μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση και μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα από τον ιατρό με απλή εξέταση ή αιματολογική εξέταση των σχετιζόμενων ορμονών.

 

Ποια είναι η θεραπεία της εμμηνόπαυσης ; 

 

Η εμμηνόπαυση, ως φυσιολογική ανθρώπινη διαδικασία, δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και την ψυχική υγεία.

 

Ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς, μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, συμπληρώματα βιταμινών, κολπικές κρέμες και λιπαντικά για την κολπική ξηρότητα ή συνεδρίες ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων.

 

Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, συνίσταται η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (ιδίως της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ, πικάντικών φαγητών και διακοπής του καπνίσματος) και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης.

 

Τέλος, συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρό και ο επανέλεγχος της κατάστασης της υγείας κάθε χρόνο ή συχνότερα εάν κρίνεται απαραίτητο από τον ιατρό

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, τόσο οργανικά όσο και συναισθηματικά/ψυχολογικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αγνοούμε τις αλλαγές που επιφέρει στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Μαζί μπορούμε να βρούμε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για εσάς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να διατηρήσετε μία καλή ποιότητα ζωής και μετά την εμμηνόπαυση.

 

Η ομάδα του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery θα σας συνοδεύσει σε αυτή τη φυσική διαδρομή της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, προσφέροντάς συμβουλευτική για την πρόληψη όλων των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως η οστεοπόρωση και η υπέρταση, θεραπευτικό πλάνο για την ανακούφιση όλων των δυσάρεστων συμπτωμάτων, κατάλληλη πληροφόρηση και ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτό το στάδιο της ζωής σας.