Γυναικολογική Ογκολογία

 

Η Γυναικολογική Ογκολογία αποτελεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στις μεγάλες χώρες παγκοσμίως, επίσημη εξειδίκευση τουλάχιστον 3 ετών μετά την απόκτηση της ειδικότητας Μαιευτικής - Γυναικολογίας με προ-απαιτούμενα και εξετάσεις. Η εξειδίκευση αυτή λαμβάνει χώρα σε μεγάλα Πανεπιστημιακά κέντρα, που πληρούν τα διεθνή κριτήρια για την εκπαίδευση των ιατρών.

 

Οι διαπιστευμένοι Γυναικολόγοι Ογκολόγοι διαθέτουν τις γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες για να παρέχουν με τον πιο ποιοτικό τρόπο τις παρακάτω υπηρεσίες:

 

Οι γυναίκες από τις ανωτέρω ασθένειες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από διαπιστευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι έτσι βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, η πιθανότητα για πλήρη ίαση, αλλά και η ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, όποτε αυτό είναι εφικτό, οι γυναίκες με υποψία γυναικολογικού καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλευτική από διαπιστευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο εξαρχής, καθώς τα αποτελέσματα για τις ασθενείς έχει αποδειχθεί πως είναι θεαματικά καλύτερα.   

 

Ο διαπιστευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος διαθέτει τις γνώσεις ώστε να παρέχει συμβουλευτική σχετικά με τον κληρονομικό γυναικολογικό καρκίνο και τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη διατήρηση της γονιμότητας σε νέες γυναίκες, ενώ γνωρίζει σε βάθος την επίδραση της διάγνωσης και θεραπείας μίας γυναικολογικής κακοήθειας στη ζωή της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας, της μελλοντικής γονιμότητας, και της ποιότητας ζωής καθώς επίσης και τις κοινωνικές και οικογενειακές προεκτάσεις αυτών.

 

Τέλος, η θεραπεία της ασθενούς με γυναικολογικό καρκίνο δε σταματάει με τη διενέργεια του χειρουργείου για την αφαίρεση του όγκου, αλλά συνεχίζεται να ελέγχεται μετεγχειρητικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τον διαπιστευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο για τη συνέχιση της θεραπείας και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής.

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) και πιστοποιημένος στην Ρομποτική Χειρουργική από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (European Society of Robotic Gynaecological Surgery - SERGS). Έχει επίσης μετεκπαιδευτεί στην Κυτταρομειωτική Χειρουργική με Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (HIPEC) για την χειρουργική αντιμετώπιση του Ψευδομυξώματος και της Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης.

Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου Γυναικολογικού Καρκίνου. Είναι επίσης πιστοποιημένη στη Ρομποτική Χειρουργική με τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρία Intuitive.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιατρούς με αναισθησιολόγους της δικής τους επιλογής για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery πραγματοποιούν τις χειρουργικές επεμβάσεις ως ομάδα, ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς τους.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

 

 

Παίξτε παίζετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας. Αν έχετε ήδη λάβει διάγνωση Γυναικολογικού Καρκίνου και πρόταση θεραπείας αλλά δεν είστε σίγουροι για την καταλληλόλητα αυτής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery. Με χαρά θα σας δώσoυμε μια ιατρική δεύτερη γνώμη, η οποία θα προκύψει μετά από μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

 

Η τάση του ασθενούς να ζητήσει δεύτερη γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική, αφού όλοι μας θεωρούμε την υγεία υπέρτατο αγαθό και φροντίζουμε να τη διατηρήσουμε. Η αναζήτηση μιας Δεύτερης αξιόπιστης Γνώμης αποτελεί συνηθισμένη αντίδραση της ασθενούς μόλις πληροφορηθεί ότι πάσχει από κάποια γυναικολογική πάθηση, ειδικότερα όταν πρόκειται για γυναικολογικό καρκίνο. Αναμφίβολα, η δεύτερη γνώμη από άλλον γυναικολόγο είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσετε πως η προτεινόμενη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η κατάλληλη για εσάς, να απαντήσετε κάθε απορία για τα οφέλη και τους κινδύνους της και να διερευνήσετε ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές.

 

Με την δεύτερη γνώμη μπορείτε να:

 

  • Επιβεβαιώσετε την αρχική διάγνωση
  • Πάρετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της υγείας σας
  • Λάβετε μια εναλλακτική αντιμετώπιση του προβλήματος

 

Πότε να ζητήσω δεύτερη γνώμη ;

 

Η δεύτερη γνώμη επιβάλλεται όταν:

 

  • Aισθάνεστε πως ο αρχικός γυναικολόγος δεν είναι ο πλέον ειδικός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σας (π.χ. γυναικολογικός καρκίνος)
  • Οι στόχοι της προτεινόμενης χειρουργικής θεραπείας δεν συμβαδίζουν με τις δικές σας προτεραιότητες
  • Οι απαντήσεις του για τη χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωσή σας δεν είναι όσο λεπτομερείς θα θέλατε
  • Δεν υπάρχει μαζί του η σχέση εμπιστοσύνης που επιθυμείτε

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς ;

 

Η δεύτερη γνώμη από κάποιο εξειδικευμένο γυναικολόγο είναι δικαιολογημένη και δεν πρέπει η ασθενής να έχει κανένα δισταγμό να πει στον θεράποντα γυναικολόγο ότι ήδη πήρε ή ακόμη και ότι σκοπεύει να ζητήσει και μια άλλη γνώμη. Σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, η συμβουλή ενός ειδικού στη Γυναικολογική Ογκολογία θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη γνώμη ενός γενικού γυναικολόγου. Συγκεκριμένα, αν συμβουλευτήκατε έναν λιγότερο εξειδικευμένο ιατρό σε θέματα χειρουργικής, η γνώμη ενός εξειδικευμένου Γυναικολόγου Ογκολόγου κρίνεται αναγκαία. Δυστυχώς παρατηρείται ότι πολλοί ιατροί παρέχουν τυποποιημένες απαντήσεις στους ασθενείς, δίχως να προσφέρουν εξειδικευμένες προτάσεις θεραπείας. Επιπλέον παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στο επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης των ιατρών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα γυναικολόγο που να εμπιστεύεστε και να γνωρίζετε τι επίπεδο εκπαίδευσης είχε και συνεχίζει να έχει. Η εκπαίδευση στην ιατρική δε σταματά ποτέ, συνεχώς εμφανίζονται καινούργιες ιδέες και θεραπείες – βέβαια άλλες θα περάσουν τη δοκιμασία του χρόνου, ενώ άλλες όχι. Η συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση είναι υποχρέωση κάθε ιατρού.

 

Τι να ρωτήσω στα πλαίσια της δεύτερης γνώμης ;

 

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον γυναικολόγο που θα σας δώσει τη δεύτερη γνώμη βεβαιωθείτε για μια ακόμη φορά πως έχει την κατάλληλη εξειδίκευση για να σας αντιμετωπίσει επιτυχώς. Ρωτήστε τον για τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής που προτείνει, τις τυχόν επιπλοκές και τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές. Ζητήστε να ενημερωθείτε διεξοδικά για το τι πρέπει να περιμένετε μετά το χειρουργείο. Αξιολογήστε την ευκρίνεια των απαντήσεών του, το επιστημονικό του υπόβαθρο, την εξοικείωσή του με τη σύγχρονη γνώση και τις αντίστοιχες τεχνικές. Τέλος, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το χειρουργείο, παρατηρήστε τη συμπεριφορά του ως προς εσάς και την οικογένειά σας, καθώς και το χρόνο που σας διαθέτει. Άλλωστε, σίγουρα χρειάζεστε έναν Ιατρό που θα είναι δίπλα σας και όταν τελειώσει η επέμβαση που πραγματοποίησε.

 

Tι να περιμένω μετά τη δεύτερη γνώμη ;

 

Συχνά παρατηρείται ασυμφωνία μεταξύ των ιατρών σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Και αυτό είναι φυσικό, αφού η ιατρική δεν είναι μαθηματικά, αλλά εμπειρική επιστήμη με πολλά περιθώρια λάθους. Ακόμα και αν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τον αρχικό γυναικολόγο, η δεύτερη γνώμη συμβάλλει στο να αισθανθείτε πιο ασφαλείς με την επιλογή σας. Επιπλέον, χρησιμεύει στο να κατανοήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό όλες τις πτυχές της νόσου που αντιμετωπίζετε. Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη γνώμη μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του θεραπευτικού σας πλάνου ή σε επιλογή άλλου γυναικολόγου για να αναλάβει την επέμβασή σας.

 

Αν έχετε ήδη λάβει διάγνωση Γυναικολογικού Καρκίνου και πρόταση θεραπείας αλλά δεν είστε σίγουροι για την καταλληλότητα αυτής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Cyprus Advanced Gynaecological SurgeryΜε χαρά θα σας δώσoυμε μια ιατρική δεύτερη γνώμη, η οποία θα προκύψει μετά από μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

 

Να θυμάστε ότι μία Δεύτερη Γνώμη δεν σημαίνει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας. Απλά, σημαίνει ότι έχετε την οξυδέρκεια να παίζετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας.