Παθολογική κολπική αιμόρροια

 

 

 

 

Τι είναι η παθολογική κολπική αιμόρροια;

 

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας, αναμένεται ιδανικά τακτική έμμηνος ρύση. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις λήψης ορμονών που την καταστέλλουν, όπως προγεστερόνη χωρίς διακοπή. Παθολογική κολπική αιμόρροια θεωρείται οποιαδήποτε αιμορραγία εμφανίζεται εκτός της φυσιολογικής περιόδου μιας γυναίκας, είτε είναι αυτόματη είτε προκλητή, όπως μετά από σεξουαλική επαφή. Ομοίως, θεωρείται παθολογική κολπική αιμόρροια η παρατεταμένη έμμηνος ρύση για διάστημα μεγαλύτερο από το σύνηθες ή και αυτή με αυξημένη ροή (μηνορραγία).

Η ταξινόμηση, οι κίνδυνοι για υποβόσκουσα βαριά παθολογία και ο τρόπος αντιμετώπισης για την παθολογική κολπική αιμόρροια εξαρτώνται από:

  • τη βαρύτητα της αιμορραγίας
  • το ιστορικό της γυναίκας
  • τα υπερηχογραφικά ευρήματα
  • την περίοδο αναπαραγωγικής ηλικίας στην οποία βρίσκεται (πριν, περί ή μετά την εμμηνόπαυση)
  • το πόσο αποτελεί πρόβλημα για μία γυναίκα στην καθημερινότητα και τα μελλοντικά της σχέδιαΠοια μπορεί να είναι τα αίτια που οδηγούν σε παθολογική κολπική αιμόρροια;

 

Η ύπαρξη καλοήθους παθολογίας στο ενδομήτριο ενδέχεται να συνοδεύεται ή όχι από παθολογική κολπική αιμόρροια ποικίλης βαρύτητας. Τέτοιες περιπτώσεις καλοήθους παθολογίας μπορεί να είναι οι εξής:

Σε περιπτώσεις παθολογικών ευρημάτων, η απουσία κολπικής αιμόρροιας είναι καθησυχαστική και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ύπαρξης προκαρκινικής αλλοίωσης ή καρκίνου του ενδομητρίου. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτή. Η άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου (προκαρκινική βλάβη) και ο καρκίνος του ενδομητρίου σχεδόν πάντα συνοδεύονται από παθολογική κολπική αιμόρροια. Είναι σημαντικό ότι σε τέτοιου είδους περιστατικά, η αιμόρροια εμφανίζεται κατά κανόνα νωρίς στην πορεία της νόσου, σε στάδια κατά μεγάλη πλειοψηφία ιάσιμα. 

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου;

 

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται αρκετά στις εξής περιπτώσεις:

  • παχυσαρκία
  • μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που συνιστούν το σύνδρομο Lynch

 

Οι γυναίκες που έχουν στην οικογένειά τους πολλαπλά περιστατικά καρκίνου ενδομητρίου και παχέος εντέρου έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από σύνδρομο Lynch.Τι πρέπει να κάνω αν παρατηρήσω παθολογική κολπική αιμόρροια;

 

Οι γυναίκες με μη αναμενόμενη κολπική αιμόρροια οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε:

 

Εάν η αιμόρροια προκύπτει μετά από σεξουαλική επαφή, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται και κολποσκόπηση από εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη κολπική αιμόρροια, επικοινωνήστε άμεσα με έναν Γυναικολόγο και κλείστε το ραντεβού σας για περαιτέρω διερεύνηση.Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διερεύνηση περιστατικών με παθολογική κολπική αιμόρροια. Έχουν εκπαιδευτεί και εργαστεί ως υπεύθυνοι ιατροί στη Διαγνωστική Γυναικολογική Ογκολογία σε Πανεπιστημιακά  Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.