Κυτταρομειωτική χειρουργική για προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών-σαλπίγγων-περιτοναίου

Τι είναι η κυτταρομείωτικη χειρουργική (cytoreductive surgery) ;

 

Η κυτταρομειωτική χειρουργική είναι μια καινοτόμος τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση όγκων που έχουν εξαπλωθεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα, συμπεριλαμβανομένου του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών/σαλπίγγων/περιτοναίου. Η επιτυχία της καθορίζεται από το μέγεθος του υπολειμματικού όγκου, δηλαδή τη μέγιστη διάμετρο των εστιών της νόσου που θα μείνουν στην κοιλιά στο τέλος της επέμβασης. Στόχος της επέμβασης είναι η πλήρης -μακροσκοπικά- εξαίρεση των μεταστατικών εστιών, δεδομένου ότι η επιβίωση είναι σημαντικά υψηλότερη. Η κυτταρομειωτική χειρουργική μπορεί να είναι πρωτογενής ακολουθούμενη από 6 κύκλους επικουρικής χημειοθεραπείας ή ενδιάμεση ύστερα από 3-4 κύκλους νεο-επικουρικής χημειοθεραπείας και ακολουθούμενη από 2-3 κύκλους επικουρικής χημειοθεραπείας για την εκρίζωση μικρών ογκιδίων και καρκινικών κυττάρων μη ορατών στο μάτι.

 

Ποιες επεμβάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνει η κυτταρομειωτική χειρουργική για προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών/σαλπίγγων/περιτοναίου ;

 

Στόχος της πρωτογενούς ή ενδιάμεσης κυτταρομείωτικης χειρουργικής για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου ωοθηκών/σαλπίγγων/περιτοναίου είναι η εξαίρεση όλων των μακροσκοπικών μεταστατικών εστιών. Οι πιθανές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

 • Ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων (ωοθήκες & σάλπιγγες)

 • Οπίσθια εξεντέρωση (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες, ορθό, πυελικό περιτόναιο) σε ένα παρασκεύασμα (en block)

 • Επιπλεκτομή (λιπώδης ιστός που κρέμεται από το παχύ έντερο)

 • Σκωληκοειδεκτομή

 • Εκτομή τμημάτων του παχέος ή/και λεπτού εντέρου

 • Περιτονεκτομή (εξαίρεση του εσωτερικού χιτώνα της κοιλιάς)

 • Αφαίρεση του περιτοναίου από το διάφραγμα

 • Σπληνεκτομή

 • Περιφερική παγκρεατεκτομή (αφαίρεση της ουράς του παγκρέατος)

 • Μερική γαστρεκτομή (αφαίρεση τμήματος του στομάχου)

 • Εκτομή τμημάτων του ήπατος

 • Χολοκυστεκτομή

 • Μερική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης ή/και επανεμφύτεση των ουρητήρων.

 • Εξαίρεση των διογκωμένων λεμφαδένων 

 

Ποιος πρέπει να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις κυτταρομειωτικής χειρουργικής για προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών/σαλπίγγων/περιτοναίου ;

 

Η κυτταρομειωτική χειρουργική για προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών/σαλπίγγων/περιτοναίου απαιτεί πολλαπλές και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις, που ενίοτε περιλαμβάνουν και κάποιες από τις εκτομές του γαστρεντερικού συστήματος ή/και της άνω κοιλίας. Η κυτταρομειωτική χειρουργική θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από Πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο με ύπο-εξειδίκευση στην χειρουργική περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης, η οποία απαιτείται ώστε ο χειρουργός να αποκτήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες για την διενέργεια πολύπλοκων κοιλιακών και πυελικών επεμβάσεων. Η πιθανότητα πλήρους κυτταρομείωσης (αφαίρεση όλων των ορατών εστίων του καρκίνου) είναι 5 φορές υψηλότερη όταν η επέμβαση πραγματοποιηθεί από Γυναικολόγο Ογκολόγο με ύπο-εξειδίκευση στην περιτοναϊκή καρκινωμάτωση.

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) και πιστοποιημένος στην Ρομποτική Χειρουργική από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (European Society of Robotic Gynaecological Surgery - SERGS). Έχει επίσης μετεκπαιδευτεί στην Κυτταρομειωτική Χειρουργική με Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (HIPEC) για την χειρουργική αντιμετώπιση του Ψευδομυξώματος και της Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης.

 

Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου γυναικολογικού καρκίνου. Είναι επίσης πιστοποιημένη στη Ρομποτική Χειρουργική με τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρία Intuitive.

 

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιατρούς με αναισθησιολόγους της δικής τους επιλογής για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery πραγματοποιούν τις χειρουργικές επεμβάσεις ως ομάδα, ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς τους.