Εκτεταμένο διαφορικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Τι είναι ο γυναικολογικός υπέρηχος και πώς λειτουργεί;

 

Ο γυναικολογικός υπέρηχος είναι μία μη επεμβατική, απεικονιστική μέθοδος, ανώδυνη για τη γυναίκα. Λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα, τα οποία με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος υπολογιστή αναλύονται δίνοντας την εικόνα μέσω μιας οθόνης. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο για την ασθενή χωρίς φόβο για έκθεση σε ακτινοβολίες.

 

Ποιος είναι ο σκοπός του γυναικολογικού υπερηχογραφήματος;

 

Με την εξέταση αυτή ελέγχονται οι διαστάσεις, η θέση και η μορφολογία της μήτρας και των εξαρτημάτων (σάλπιγγες και ωοθήκες) με σκοπό να αποκλείσουμε πιθανές παθολογικές καταστάσεις ή να θέσουμε την ακριβή διάγνωση της αιτίας του γυναικολογικού προβλήματος.

 

Ποιες ημέρες του κύκλου μπορεί να πραγματοποιηθεί ο υπέρηχος;

 

Ο γυναικολογικός υπέρηχος μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα του κύκλου. Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και τις ημέρες της περιόδου.

 

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

 

Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φόρα το χρόνο στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με γυναικολογική εξέταση ώστε να υπάρχει συνδυασμός των απεικονιστικών και κλινικών ευρημάτων.

 

Αν στο μεσοδιάστημα των προληπτικών εξετάσεων παρουσιαστεί κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ή αν υπάρχει κάποια γνωστή γυναικολογική πάθηση υπό παρακολούθηση, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα υπερηχογραφήματα με συχνότητα την οποία καθορίζει η φύση του εκάστοτε προβλήματος.

 

Για ποιους λόγους γίνεται ο υπέρηχος;

 

Με τον υπέρηχο ο Γυναικολόγος είναι σε θέση να ελέγχει το μέγεθος, τη σύσταση και τη μορφολογία των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες) της γυναίκας.

 

Ποια όργανα ελέγχει ο γυναικολογικός υπέρηχος;

 

Με τον γυναικολογικό υπέρηχο ελέγχονται και άλλα όργανα εκτός από τη μήτρα.

Το ενδομήτριο: Ελέγχεται το πάχος του ενδομητρίου, αλλά και το ενδεχόμενο ύπαρξης πολυπόδων, ινομυωμάτων και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Το πάχος του ενδομητρίου δίνει στο γυναικολόγο χρήσιμες πληροφορίες για τη φάση του κύκλου, καθώς και για την ανταπόκρισή του σε πιθανές φαρμακευτικές αγωγές.

Οι σάλπιγγες: Οι σάλπιγγες απεικονίζονται μόνο σε παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεγμονές ή παρουσία υγρού (υδροσάλπιγγα).

Οι ωοθήκες: Πολύ σημαντική είναι η χρήση του υπέρηχου και για τον έλεγχο των ωοθηκών. Ο γυναικολόγος είναι σε θέση να καταγράψει τον όγκο τους και να διακρίνει την παρουσία κύστεων. Μάλιστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το DOPPLER ο ιατρός μπορεί να μελετήσει επίσης την αγγείωση τους.

Τα ωοθυλάκια: Ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει και τον αριθμό των ωοθυλακίων έπειτα από μία διέγερση των ωοθηκών (για λόγους υπογονιμότητας). Επίσης, ο γυναικολογικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών;

 

Ο έλεγχος της μήτρας είναι πολύ σημαντικός για την παρουσία διαφόρων παθολογιών που εμφανίζονται στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Παραδείγματα τέτοιων παθολογιών είναι:

 

 

Ο υπέρηχος δίνει τη δυνατότητα για τη διάγνωση και άλλου είδους παθολογικών καταστάσεων, όπως οι φλεγμονές της πυέλου και οι υδροσάλπιγγες. Είναι ακόμα δυνατό να ελεγχθεί η ύπαρξη τυχόν εξωμήτριας κύησης. Επιπλέον με τον υπέρηχο διαγιγνώσκονται και προβλήματα που σχετίζονται με την ανατομίας της μήτρας, η οποία ανάλογα την περίπτωση χαρακτηρίζεται δίκερος, δίδελφος, καρδιόσχημη. Η ύπαρξη τέτοιων ανωμαλιών δικαιολογεί πολλές φορές προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Είναι προτιμότερο να γίνεται κοιλιακά η ενδοκολπικά;

 

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση ειδικού, λεπτούς ηχοβολέα, που τοποθετείται ενδοκολπικά και φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια απεικόνισης να είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Ο διακολπικός υπέρηχος πρέπει να γίνεται με την ουροδόχο κύστη άδεια ώστε να είναι πιο άνετη η εξέταση και να μην μεταβάλλεται η ανατομία της περιοχής.

 

Ο κοιλιακός έλεγχος γίνεται εξωτερικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και απαιτεί προετοιμασία με τη λήψη υγρών ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι τελείως γεμάτη.  Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν κολπικό υπερηχογράφημα, σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ολοκληρωμένες επαφές, καθώς και σε ηλικιωμένες γυναίκες με έντονη ατροφία και στενότητα κόλπου, εφαρμόζεται το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνιστάται το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ως πιο αξιόπιστη μέθοδος εξέτασης.

 

Τι είναι το γυναικολογικό υπερηχογράφημα Doppler;

 

Είναι ένας πιο εξειδικευμένος έλεγχος, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα (όπως πεπαχυσμένο ενδομήτριο, ενδομητρικός πολύποδας - ινομύωμα, κύστη ωοθήκης κ.λπ.) με τον οποίο ελέγχουμε την αιμάτωση της μήτρας και των ωοθηκών και μας δίνει πληροφορίες για την καλοήθη ή μη φύση του συγκεκριμένου προβλήματος.

 

Τι είναι το γυναικολογικό υπερηχογράφημα 3D;

 

Σε περιπτώσεις που απαιτείται, γίνεται τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση των γυναικείων εσωτερικών οργάνων, τεχνική που προσφέρει επιπλέον πληροφορίες. Αυτή η μέθοδος εξέτασης είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλίων της μήτρας (όπως η καρδιόσχημη, δίκερη, δίδελφη μήτρα) και παθήσεις του ενδομητρίου (όπως πολύποδες ή ινομυώματα που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα). Στο Ιατρείο μας διαθέτουμε υψηλής τεχνολογίας ηχοβολέα με δυνατότητες 3D και 4D απεικόνισης.

 

Μπορεί να διαγνωστεί η εν τω βάθει ενδομητρίωση με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα ;

 

Το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης που μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσε να απεικονισθεί μόνο με άλλες χρονοβόρες ή επεμβατικές μεθόδους. Η εν τω βάθει ενδομητρίωση μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό ιατρό για τη διάγνωση, εξέλιξη αλλά και τη θεραπεία της νόσου, για κάθε μια ασθενή ξεχωριστά. 

 

Μπορεί να διαγνωστεί ο γυναικολογικός καρκίνος με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα ;

 

Το διακολπικό υπερηχογράφημα σε έμπειρα χέρια διαθέτει ισάξια ικανότητα για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών/σαλπίγγων αλλά πρόσφατα και του τραχήλου της μήτρας

 

 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Στα ιατρεία μας παρέχεται εξειδικευμένο γυναικολογικό υπερηχογράφημα για την:

 

 

 

Η δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι διαπιστευμένη στο Εκτεταμένο Διαφορικό Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα από το Kings College London (PgCert Med USS), τίτλο που απέκτησε ως Διευθύντρια του Kings Hospital του Λονδίνου. O Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι διαπιστευμένος στην υπερηχογραφική αξιολόγηση της παθολογίας της μήτρας και των ωοθηκών με βάση τα κριτήρια IETA και IOTA, αντιστοίχως.