Καρκίνος Κόλπου

 

 

Ο καρκίνος του κόλπου είναι ο σπανιότερος γυναικολογικός καρκίνος. Για να τεκμηριωθεί η νόσος στον κόλπο θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί συχνότερες κακοήθειες της περιοχής όπως ο καρκίνος του τραχήλου και του αιδοίου. Τις περισσότερες φορές αφορά ηλικιωμένες ασθενείς άνω των 70 ετών.

 

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνου του κόλπου ;

 

Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου του αιδοίου είναι το πλακώδες καρκίνωμα ενώ λιγότερο συχνοί τύποι είναι το αδενοκαρκίνωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα.

 

Ποιος είναι οι κυριότερος προδιαθεσικός παράγοντας για καρκίνο του κόλπου ;

 

Ο κυριότερος  παράγοντας προδιάθεσης για την ανάπτυξη καρκίνου του κόλπου είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του κόλπου (Vaginal Intraepithelial Neoplasia – VaIN).

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 

 

Τις περισσότερες φορές οι εστίες αυτές αναπτύσσονται στον κόλπο μετά από ολική υστερεκτομία που έχει γίνει για κάποια βαριά δυσπλασία του τραχήλου (CIN 3).

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που συνοδεύουν τον καρκίνο του κόλπου;

 

Οι ασθενείς με καρκίνο του κόλπου μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ από τα αναφερόμενα, το συνηθέστερο είναι η κολπική αιμόρροια.

 

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του κόλπου ;

 

Η διάγνωση γίνεται υπό κολποσκόπηση με τη λήψη βιοψιών από την εστία ή εστίες.

 

Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του κόλπου ή αν υπάρχει υποψία για αυτό;

 

Σε περίπτωση υποψίας ή ιστολογικής διάγνωσης καρκίνου του κόλπου θα πρέπει να επισκεφθείτε πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο, ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις, την κατάρτιση και την εμπειρία ώστε να σας αξιολογήσει και να παρέχει συμβουλευτική σχετικά με την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του κόλπου;

 

Η συνδυασμένη ταυτόχρονη χημειο-ακτινοθεραπεία αποτελεί την θεραπεία εκλογής στον καρκίνο του κόλπου, ενώ χειρουργική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες ασθενείς με στάδιο Ι.

 

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση της ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

 

Η παρακολούθηση της ασθενούς μετά τη θεραπεία της στηρίζεται:

  • Στην περιοδική κλινική εξέταση

  • Στους περιοδικούς απεικονιστικούς ελέγχους (MRI, CT, PET/CT)

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO). Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου γυναικολογικού καρκίνου.