Ο ρόλος της εξειδίκευσης

 

 

 

 

Οι εξειδικεύσεις στη Μαιευτική - Γυναικολογία αποτελούν εδώ και χρόνια πραγματικότητα. Όταν η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πραγματοποιείται από Γυναικολόγους εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, τα αποτελέσματα και η ποιότητα ζωής για τις ασθενείς έχει αποδειχθεί πως είναι θεαματικά καλύτερα. 

 

Ό ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι η συμβουλευτική με Γυναικολόγο Χειρουργό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Παρά την μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της πάθησης αυτής, είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η διάγνωση της ενδομητρίωσης καθυστερεί κατά μέσο όρο 8 έτη από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και πολλοί γυναικολόγοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη κλινική εμπειρία να την αναγνωρίσουν εγκαίρως και να την αντιμετωπίσουν. Στη περίπτωση της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, ενδομητριωσικές εστίες ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητες από γυναικολόγους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη εξοικείωση με τις διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει η ενδομητρίωση. 

 

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τον γυναικολόγο, ιδιαίτερα αν δεν έχει εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο αντικέιμενο. Η πρώτη επέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντική και επιβάλλεται να διεξάγεται με απόλυτη ακρίβεια και φροντίδα, από εξειδικευμένους στο αντικείμενο γυναικολόγους, που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Ατελής απομάκρυνση των ενδομητριωσικών εστιών οδηγεί σε γρήγορη υποτροπή της νόσου, πολλές φορές σε βαρύτερη μορφή. Επιπρόσθετα, οι επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις φθείρουν τη γονιμότητα των ωοθηκών και επαυξάνουν τον χειρουργικό κίνδυνο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

Παίξτε παίζετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας. Αν έχετε ήδη λάβει διάγνωση Ενδομητρίωσης και πρόταση θεραπείας αλλά δεν είστε σίγουροι για την καταλληλόλητα αυτής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery. Με χαρά θα σας δώσoυμε μια ιατρική δεύτερη γνώμη, η οποία θα προκύψει μετά από μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

Η τάση του ασθενούς να ζητήσει δεύτερη γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική, αφού όλοι μας θεωρούμε την υγεία υπέρτατο αγαθό και φροντίζουμε να τη διατηρήσουμε. Η αναζήτηση μιας Δεύτερης αξιόπιστης Γνώμης αποτελεί συνηθισμένη αντίδραση της ασθενούς μόλις πληροφορηθεί ότι πάσχει από κάποια γυναικολογική πάθηση, ειδικότερα όταν πρόκειται για ενδομητρίωση. Αναμφίβολα, η δεύτερη γνώμη από άλλον γυναικολόγο είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσετε πως η προτεινόμενη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η κατάλληλη για εσάς, να απαντήσετε κάθε απορία για τα οφέλη και τους κινδύνους της και να διερευνήσετε ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές.

 

Με την δεύτερη γνώμη μπορείτε να: 

 

  • Επιβεβαιώσετε την αρχική διάγνωση
  • Πάρετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της υγείας σας
  • Σας προτείνουν μια διαφορετική πορεία δράσης, ή μια εναλλακτική αντιμετώπιση του προβλήματος
  • Σας προσφέρουν επιπλέον σκέψεις ή συστάσεις σχετικά με την προτεινόμενη θεραπείαΠότε να ζητήσω δεύτερη γνώμη ;

 

Η δεύτερη γνώμη επιβάλλεται όταν:

 

  • Aισθάνεστε πως ο αρχικός γυναικολόγος δεν είναι ο πλέον ειδικός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σας (π.χ. ενδομητρίωση)
  • Οι στόχοι της προτεινόμενης χειρουργικής θεραπείας δεν συμβαδίζουν με τις δικές σας προτεραιότητες
  • Οι απαντήσεις του για τη χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωσή σας δεν είναι όσο λεπτομερείς θα θέλατε
  • Δεν υπάρχει μαζί του η σχέση εμπιστοσύνης που επιθυμείτε

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς ; 

 

Η δεύτερη γνώμη από κάποιο εξειδικευμένο γυναικολόγο είναι δικαιολογημένη και δεν πρέπει η ασθενής να έχει κανένα δισταγμό να πει στον θεράποντα γυναικολόγο ότι ήδη πήρε ή ακόμη και ότι σκοπεύει να ζητήσει και μια άλλη γνώμη. Σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, η συμβουλή ενός ειδικού στην ενδομητρίωση θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη γνώμη ενός γενικού γυναικολόγου. Συγκεκριμένα, αν συμβουλευτήκατε έναν λιγότερο εξειδικευμένο ιατρό σε θέματα χειρουργικής, η γνώμη ενός εξειδικευμένου χειρουργού ενδομητρίωσης κρίνεται αναγκαία. Δυστυχώς παρατηρείται ότι πολλοί ιατροί παρέχουν τυποποιημένες απαντήσεις στους ασθενείς, δίχως να προσφέρουν εξειδικευμένες προτάσεις θεραπείας. Επιπλέον παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στο επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης των ιατρών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα γυναικολόγο που να εμπιστεύεστε και να γνωρίζετε τι επίπεδο εκπαίδευσης είχε και συνεχίζει να έχει. Η εκπαίδευση στην ιατρική δε σταματά ποτέ, συνεχώς εμφανίζονται καινούργιες ιδέες και θεραπείες – βέβαια άλλες θα περάσουν τη δοκιμασία του χρόνου, ενώ άλλες όχι. Η συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση είναι υποχρέωση κάθε ιατρού.

 

Τι να ρωτήσω στα πλαίσια της δεύτερης γνώμης ;

 

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον γυναικολόγο που θα σας δώσει τη δεύτερη γνώμη βεβαιωθείτε για μια ακόμη φορά πως έχει την κατάλληλη εξειδίκευση για να σας αντιμετωπίσει επιτυχώς. Ρωτήστε τον για τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής που προτείνει, τις τυχόν επιπλοκές και τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές. Ζητήστε να ενημερωθείτε διεξοδικά για το τι πρέπει να περιμένετε μετά το χειρουργείο. Αξιολογήστε την ευκρίνεια των απαντήσεών του, το επιστημονικό του υπόβαθρο, την εξοικείωσή του με τη σύγχρονη γνώση και τις αντίστοιχες τεχνικές. Τέλος, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το χειρουργείο, παρατηρήστε τη συμπεριφορά του ως προς εσάς και την οικογένειά σας, καθώς και το χρόνο που σας διαθέτει. Άλλωστε, σίγουρα χρειάζεστε έναν Ιατρό που θα είναι δίπλα σας και όταν τελειώσει η επέμβαση που πραγματοποίησε.

 

Tι να περιμένω μετά τη δεύτερη γνώμη ;

 

Συχνά παρατηρείται ασυμφωνία μεταξύ των ιατρών σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Και αυτό είναι φυσικό, αφού η ιατρική δεν είναι μαθηματικά, αλλά εμπειρική επιστήμη με πολλά περιθώρια λάθους. Ακόμα και αν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τον αρχικό γυναικολόγο, η δεύτερη γνώμη συμβάλλει στο να αισθανθείτε πιο ασφαλείς με την επιλογή σας. Επιπλέον, χρησιμεύει στο να κατανοήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό όλες τις πτυχές της νόσου που αντιμετωπίζετε. Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη γνώμη μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του θεραπευτικού σας πλάνου ή σε επιλογή άλλου γυναικολόγου για να αναλάβει την επέμβασή σας.


Αν έχετε ήδη λάβει διάγνωση Ενδομητρίωσης και πρόταση θεραπείας αλλά δεν είστε σίγουροι για την καταλληλόλητα αυτής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery. Με χαρά θα σας δώσoυμε μια ιατρική δεύτερη γνώμη, η οποία θα προκύψει μετά από μια εμπεριστατωμένη διάγνωση. 

 

Να θυμάστε ότι μία Δεύτερη Γνώμη δεν σημαίνει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας. Απλά, σημαίνει ότι έχετε την οξυδέρκεια να παίζετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης της στο Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε προηγμένη εκπαίδευση στην χειρουργική αντιμετώπιση της Ενδομητρίωσης. Ως τ. Διευθύντρια του Chelsea & Westminster Hospital του Λονδίνου, απέκτησε μεγάλη εμπειρία πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό Λαπαροσκοπικών και Ρομποτικών επεμβάσεων για προχωρημένες περιπτώσεις Ενδομητρίωσης. Είναι πιστοποιημένη στην λαπαροσκοπική χειρουργική από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και στη ρομποτική χειρουργική με τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρία Intuitive.

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι  πιστοποιημένος στην προηγμένη Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και στην Ρομποτική Χειρουργική από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (European Society of Robotic Gynaecological Surgery - SERGS). 

 

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιατρούς με αναισθησιολόγους της δικής τους επιλογής για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery  πραγματοποιούν τις χειρουργικές επεμβάσεις ως ομάδα, ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς τους.