Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

 

 

Τι είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ;

 

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις της αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και πολυκυστική εμφάνιση των ωοθηκών κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο.

 

Που οφείλονται οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ;

 

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως οφείλονται στην ανωοθυλακιορρηξία και εκδηλώνονται είτε ως αραιομηνόρροια ή ακόμη και αμηνόρροια, απουσία δηλαδή εμμήνου ρύσεως.

 

Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να έχω ;

 

Λόγω της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων εκδηλώνεται επίσης κλινικά με ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα, παχυσαρκία και υπογονιμότητα

 

Έχει βρεθεί ότι ορισμένες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χρήζουν αντιμετώπισης από ομάδα ειδικών καθώς συχνά εμφανίζουν και άλλα μεταβολικά νοσήματα όπως Σακχαρώδης Διαβήτης (μεταβολικό σύνδρομο). Επίσης, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Ποια είναι η θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών ;

 

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε ασθενούς. 

Η θεραπεία στοχεύει λοιπόν σε:

  • Αλλαγή του τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους και φυσική άσκηση
  • Αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών με τη χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων (μετφορμίνη)
  • Θεραπεία της υπερανδρογοναιμίας είτε με τη χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων, είτε με τη χορήγηση αντιανδρογόνων (σπάνια)
  • Αντιμετώπιση της υπογονιμότητας λόγω ανωοθυλακιορρηξίας